Nieuwe proeftuin Biobased Boulevard in gebruik

Nieuwe proeftuin Biobased Boulevard in gebruik

Leestijd 3 min

Om het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw te versnellen, openden The Green Village, iCircl en Provincie Zuid-Holland op 13 juni de nieuwe proeftuin Biobased Boulevard. 

Onze bouwsector staat voor de grote opgave veel woningen te bouwen en renoveren. Alleen als we duurzame bouwmaterialen gebruiken, kunnen we de klimaatdoelstellingen halen: CO2-neutraal en een circulaire economie in 2050. Natuurlijke grondstoffen zoals hennep, bamboe, mycelium of zeewier zijn een belangrijke schakel: ze zijn hernieuwbaar, slaan CO2 op en kunnen ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. Toch worden bouwproducten van biobased materialen nog te weinig op grote schaal gebruikt.

Van proeftuin naar bouwprojectHet doel van de proeftuin Biobased Boulevard is om de vertaalslag te kunnen maken van pionieren in de proeftuin naar schaalbare bouwproducten, zoals dakpannen en wanden, die daadwerkelijk gebruikt worden in grote bouwprojecten. Marjan Kreijns, directeur The Green Village: “Ons regelluwe fieldlab is dé praktijkplek voor ondernemers, bouwbedrijven, opdrachtgevers, onderzoekers en overheden om biobased bouwproducten en circulaire innovaties te testen, door te ontwikkelen en te demonstreren. Hier brengen we alle partijen samen om kennis op te doen, uit te wisselen en samen te werken. Dat is een essentiële stap in de opschaling om daarmee biobased materialen in de bouw op grote schaal toe te gaan passen.”De provincie Zuid-Holland en iCircl spelen een belangrijke rol in de opschaling. Gert-Willem van Mourik, transitiemanager circulair en biobased bouwen provincie Zuid-Holland: “De provincie ondersteunt het initiatief op The Green Village, het laat zien dat biobased bouwen leeft!”“Wij dagen de mensen uit om hun biobased vraagstukken in te brengen,” aldus Nico van Hoogdalem, iCircl.

Drie innovaties

Ondernemers, onderzoekers en opdrachtgevers kunnen gebruikmaken van de proeftuin om innovaties te testen. Drie projecten hebben de weg al gevonden.

1.    De Bio-Circulaire binnenwand gemaakt met zeewier – BlueBlocks & CircuWallDit is een nieuw, flexibel en remontabel systeem voor binnenwanden. De wand bestaat uit stapelbare frames van hergebruikt hout, waarin biobased isolatiematten zijn verwerkt. De frames zijn bekleed met plaatmateriaal van zeewier.

2.     Fairm Foam

Veel deuren komen al na vijf jaar op de afvalstapel en bevatten toxische lijmen. Fairm maakt een deurvulling van bio-composiet, bestaand uit mycelium en regionale vezelgewassen zoals stro, hennep of olifantsgras. De deurvulling is volledig natuurlijk, composteerbaar, licht van gewicht en geluidswerend.

3.     Wollen belhokje – Het Hollands Wol Collectief

Het Hollands Wol Collectief maakt designvilt van ruwe wol om belhokjes mee te bekleden.  Schapenwol wordt in Nederland als afval gezien, waarvoor betaald moet worden om het af te voeren. Wol heeft echter uitstekende akoestische kenmerken. Dat maakt het geschikt als isolatiemateriaal in belhokjes en vergaderruimtes.

Over The Green Village

Op The Green Village onderzoeken, experimenteren, valideren en demonstreren kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden én burgers hun duurzame innovaties. Het is een regelluw “openluchtlaboratorium” op TU Delft Campus met een focus op de gebouwde omgeving waar getest wordt op wijk-, straat- en gebouwniveau. In ons fieldlab wordt gewoond, gewerkt én geleerd. Met toegang tot het innovatie-ecosysteem van de TU Delft ligt de wetenschap letterlijk om de hoek. Op dit moment zijn er meer dan 60 innovaties op het terrein actief en zijn er nog tal in ontwikkeling. Het team van The Green Village helpt projecten zodat ze snel hun doel bereiken en partijen hun innovaties kunnen opschalen in gebouwen, wijken en steden. Zo geven wij versnelling aan de transitie naar een duurzamere wereld.

Bron: TU Delft

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer innovatie

Founding Partner

Rabobank

Partners

Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst
BO Akkerbouw
Building Balance

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven