Mission statement

 

WeGrow verbindt bouwers en boeren

WeGrow is een initiatief van Ballast Nedam, LTO Bedrijven, Merosch en Duurzaam Gebouwd, met onder andere Rabobank als founding partner. Het platform is opgericht om biobased (ver)bouwen mainstream te maken en doet dit door bouwers en boeren te informeren en met elkaar te verbinden rond dit thema. Samen werken we aan een duurzaam verdienmodel voor de hele keten. 


Waarom WeGrow?

  • Biobased bouwen heeft een enorme potentie als klimaatoplossing voor de bouw en landbouw, twee sectoren die een belangrijke rol spelen in het economisch en maatschappelijk leven in Nederland, maar samen ook een kwart van de nationale CO2-uitstoot voor hun rekening nemen.
  • De klimaatvoordelen van biobased (ver)bouwen zijn tweezijdig: enerzijds is de uitstoot van de productie van deze materialen een stuk lager dan ‘fossiele’ alternatieven, anderzijds leggen deze teelten enorme hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer langdurig vast als stabiele koolstof in bodem en/of bouwmaterialen. Bovendien hebben deze teelten, naast de klimaatimpact, vaak ook gunstige effecten op o.a. bodemkwaliteit, stikstofuitstoot, biodiversiteit en waterbeschikbaarheid en -kwaliteit.
  • De voordelen van biobased (ver)bouwen sluiten naadloos aan op de diverse bouw-, klimaat- en milieu-opgaven die er liggen in Nederland. WeGrow wil deze kans ten volle benutten. Wij zien een rol weggelegd voor het innovatieve, ondernemende Nederland als Europese koploper in het produceren en toepassen van biobased bouwmaterialen.
  • Op dit moment werken de meeste bouwers en boeren echter nog niet met deze grondstoffen en materialen. Daar wil WeGrow verandering in brengen. Wij willen biobased (ver)bouwen mainstream maken in Nederland. Doe je ook mee als partner van WeGrow? Vul dit formulier in en ontvang vrijblijvend de informatie over een partnership met WeGrow.


Hoe bereiken we dit?

Onze uitgangspunten in deze transitie zijn:

  • Wij focussen ons op het versneld ontwikkelen van de vraag naar, en het aanbod van, biobased bouwmaterialen. Vraag en aanbod gaan hand in hand: het versnellen en opschalen van productie leidt tot een lagere prijs per eenheid, waardoor biobased en gangbare materialen enigszins op prijs kunnen gaan concurreren en de materialen meer gebruikt zullen worden. Dit komt de volledige markt ten goede.
  • Biobased (ver)bouwen betekent een omschakeling in de manier waarop bouwers en boeren denken en werken, en houdt ook vaak een investering in. De overheid en het bedrijfsleven kunnen hierin een ondersteunende rol spelen op allerlei manieren, waarbij beprijzing van CO­2-uitstoot enerzijds en beloning voor koolstofvastlegging of andere ecosysteemdiensten, anderzijds voor ons een belangrijk sturend instrument zijn. Zo kunnen deze drempels voor omschakeling worden overwonnen.
  • Uiteindelijk moet de keten subsidievrij kunnen functioneren op een gelijk speelveld tussen biobased en gangbare productie enerzijds, Nederlandse en buitenlandse productie anderzijds.
  • De keten is maar zo sterk als haar zwakste schakel. Agrariërs, verwerkers, leveranciers, groothandelaars en bouwbedrijven hebben elkaar keihard nodig. Actieve betrokkenheid, inspraak, transparantie naar elkaar, en een eerlijk verdienmodel voor alle betrokken partijen zijn cruciale randvoorwaarden voor een succesvolle transitie.
  • Wij bouwen voort op de reeds bestaande kennis, expertise en infrastructuur in dit domein. Wij zoeken actief de verbinding met partijen die al jaren ervaring hebben met de teelt, verwerking, productie, distributie en toepassing van biobased materialen. Met name reeds bestaande bouwproducten die nu al een afzetmarkt hebben, moeten de nodige ondersteuning krijgen om snel tot het volgende schaalniveau te komen en de nodige prijsdaling te realiseren.
  • Wij hebben oog voor de Europese context, zeker in deze overgangsfase. De ervaring leert dat onze buurlanden op dit moment al een stuk verder staan in de productie en toepassing van biobased bouwmaterialen. Ook hier liggen kansen om voort te bouwen op wat al bestaat en sneller vooruit te komen. Uiteindelijk willen wij dat Nederland niet enkel haar achterstand inhaalt, maar zelfs een Europese koploper wordt op dit thema.
  • Wij werken toe naar een bouw- en landbouwsector die op termijn minstens even veel, zo niet méér CO2 vastleggen dan uitstoten. Deze transitie naar klimaatpositief is echter een werk van lange adem en zal stap voor stap moeten gebeuren. Elke boer, bouwer of andere schakel in de keten die dit toekomstperspectief onderschrijft en de eerste of de volgende stap wil zetten, is welkom op ons platform.


Wat doet WeGrow om deze transitie te versnellen?

  • WeGrow stimuleert en leidt het maatschappelijk debat, informeert bouwers, boeren en de rest van de keten over de ontwikkelingen rond biobased (ver)bouwen in Nederland en Europe, en smeedt coalities tussen de sleutelspelers in deze transitie.
  • Het platform biedt in samenwerking met haar partners een uitgebreid jaarprogramma voor de community van bouwers en boeren. Het programma bestaat onder andere uit bedrijfsbezoeken, podcasts, congressen, netwerkbijeenkomsten en dagelijkse content via de website en sociale media.
  • WeGrow werkt samen met diverse contentpartners zoals Building Balance, Duurzaam Gebouwd en Nieuwe Oogst om deze content te ontwikkelen en te delen met haar community. Een groep van experts heeft zich vanaf de start verbonden aan WeGrow waaronder Reinier van den Berg, Anke Verhagen, Daan Bruggink, Jan Willem van de Groep en Onno Dwars.

Ben jij onze nieuwe partner?

 Heb je interesse om aan te sluiten als partner bij WeGrow? Vul dit formulier in en wij informeren je graag vrijblijvend over de mogelijkheden.

Delen:

Founding Partner

Rabobank

Partners

Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst
BO Akkerbouw
Building Balance

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven