Webinar 19 februari: Klimaatpositief ondernemen!

<span>Webinar 19 februari: Klimaatpositief ondernemen!</span>

Leestijd 4 min

Carbon Farmers roept organisaties die klimaatpositief willen ondernemen op hun restuitstoot te compenseren met hoogwaardige certificaten voor de vastlegging van CO2 in landbouwbodems en de gebouwde omgeving. WeGrow sprak hierover met expert Lars Hillewaere (links op de foto). "Door certificering kunnen we de bouw- en landbouwsectoren écht stimuleren de systeemverandering te maken die we nodig hebben om de Nederlandse klimaat- en stikstofdoelstellingen te behalen," aldus business developer Lars Hillewaere (Carbon Farmers).

Carbon Farmers, gevestigd in Wageningen, is in het leven geroepen door LTO Bedrijven om de agrarische sector te helpen verduurzamen. Dat doet het bedrijf op een bijzondere manier: door het verhandelen van koolstofcertificaten om extra opbrengsten te genereren voor agrarische ondernemers die investeren in ‘carbon farming’ - nieuwe teelten of systemen die helpen de eigen uitstoot te verminderen én CO2 uit de lucht te halen en langdurig vast te leggen.

Koolstofvastlegging door carbon farming en bio-based bouwen

Carbon farming is een verzamelnaam voor een waaier aan handelingen waarmee boeren CO2 kunnen vastleggen, in de eerste instantie in de eigen landbouwbodem, maar ook in hout of vezels die vervolgens als biobased bouwmateriaal worden gebruikt. "Dat gebeurt door fotosynthese: onder invloed van zonne-energie zetten planten water en CO2 om in suikers en zuurstof. Die suikers bevatten koolstof (de C uit CO2, die in stabiele vorm wordt vastgelegd in bodem, wortels en plant," legt Hillewaere uit.

"Planten zoals miscanthus, bamboe of paulownia-bomen kun je vervolgens gebruiken om een biobased bouwmateriaal te maken, waarmee je nog eens extra CO2 langdurig vastlegt. Deze gewassen en producten hebben daarbij een beduidend lagere uitstoot dan de gangbare alternatieven zowel aan de kant van de bouw als de landbouw. Zo boek je eigenlijk viervoudige klimaatwinst! Daarom pleiten wij voor het grootschalig telen en toepassen in de bouw van deze gewassen om de klimaatdoelstellingen te halen."

Koolstofcertificaten als transitie-instrument

Boeren zijn echter terughoudend om aan de slag te gaan met biobased gewassen. Redenen hiervoor zijn onder andere de initiële investering die men moet maken, de vooralsnog relatief beperkte opbrengst en de aanlooptijd: zo duurt het wel 4 tot 10 jaar voordat deze gewassen echt gaan renderen. Daarom zet Carbon Farmers in op koolstofcertificaten om boeren nog voor de eerste oogst al te laten verdienen aan deze teelten opdat zij hun investering sneller terugwinnen.

Een koolstofcertificaat is een bewijs dat een ton CO2 ofwel uit de lucht is gehaald en langdurig vastgelegd in bodem of bouwmateriaal (koolstofvastlegging), ofwel nooit de lucht in is gegaan (uitstootvermijding of -verdringing). Carbon Farmers pleit vooral voor het meer investeren in koolstofvastlegging. Hillewaere: "Nul extra uitstoot is geweldig, maar we moeten óók actief werken aan het opruimen van het CO2-afval dat nu al in de atmosfeer zit om een leefbaar klimaat te garanderen. Volgens onderzoek moeten we ongeveer 10 miljard ton CO2 per jaar uit de lucht verwijderen tot 2100 om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C. Er is dus veel werk aan de winkel."

Meer dan enkel koolstof

Koolstofcertificaten kunnen een onderdeel uitmaken van de strategie van bedrijven of overheidsinstanties die timmeren aan de weg naar een klimaatpositieve wereld. "Het is heel moeilijk voor organisaties om hun uitstoot helemaal naar nul te krijgen. Maar streven naar minstens 80-90% reductie van de eigen uitstoot, om dan te betalen voor het langdurig afvangen van CO2 om de resterende uitstoot te compenseren vanuit het principe 'de vervuiler betaalt', zien wij als dé weg naar klimaatpositief ondernemen."

Hillewaere besluit: "Het mooie aan certificaten voor carbon farming en bio-based bouwen is dat je een positieve bijdrage levert aan meer dan enkel de klimaatproblematiek. Denk maar aan Nederlandse problemen als de biodiversiteit die hier onder druk staat door o.a. het overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, of de stikstofcrisis waarbij bouw en landbouw vaak met getrokken messen tegenover elkaar staan. Bio-based bouwen biedt hoop en perspectief om al deze uitdagingen tegelijk aan te pakken. Maar we moeten er als bedrijfsleven, overheid en maatschappij wel wat voor over hebben."

Webinar carbon farming en koolstofcertificaten

Carbon Farmers organiseert op maandag 19 februari om 15 uur een webinar over dit onderwerp specifiek voor professionals die werkzaam zijn in de  verduurzaming van de publieke of private sector en daarbij zelf, dan wel via hun klanten of netwerk, interesse kunnen hebben in de aankoop van koolstofcertificaten. Aanmelden kan hier: https://ltonoord-nl.zoom.us/webinar/register/WN_qdJhWaeiRnGYZ_ofCKAsbw

Delen:

 
Permalink

Meer artikel

Founding Partner

Rabobank

Partners

Nieuwe Oogst
BO Akkerbouw
Building Balance
Faay Vianen B.V.

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven