Adema: 'Biobased-vraag moet uit de markt komen'

Adema: 'Biobased-vraag moet uit de markt komen'

Leestijd 2 min

Demissionair landbouwminister Piet Adema wil vezelteelten en het gebruik van vezels als biobased bouwmateriaal stimuleren. Volgens hem is daarvoor wel enige opschaling nodig en moet het voor boeren aantrekkelijk genoeg zijn om te verbouwen. 

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt 200 miljoen euro uit het Klimaatfonds om de complete keten mee te krijgen in deze transitie.

"De vraag naar biobased bouwmaterialen zal vooral vanuit de markt moeten komen," zei Adema maandag 28 augustus bij een werkbezoek aan vezelhennepverwerker HempFlax in het Groningse Oude Pekela. "Tijdens de onderhandelingen in het Landbouwakkoord spraken we over duurzame verdiencapaciteit voor boeren. Vezelhennep is zo'n gewas dat daaraan kan bijdragen," benadrukte de demissionair landbouwminister.

"Die 200 miljoen euro willen we in samenspraak met de sector zo efficiënt mogelijk inzetten om te zorgen dat biobased meer van de grond komt', vervolgt Adema. Volgens hem is de hele keten nodig om voldoende marktvraag te realiseren. We willen het gebruik van biobased bouwmaterialen opnemen in het Bouwbesluit, zodat het verplicht wordt dat een bepaald percentage van een nieuw gebouw bestaat uit biobased grondstoffen. Daarbij willen we die percentages langzaam laten groeien."

Opschaling nodig

Adema ziet dat meerdere grote bouw- en ontwikkelbedrijven, zoals Ballast Nedam, volop inzetten op circulair dan wel biobased bouwen. "Zij zien daar toekomst in. Daarom moeten we de vraag aan de voorkant stimuleren en zorgen dat het ook betaalbaar is voor de eindgebruiker. Daarvoor is schaal nodig, want dan kan het ook weer goedkoper worden," legt hij uit.

"De capaciteit voor het verwerken van meer hennepvezels is aanwezig," bevestigt HempFlax-directeur Mark Reinders. "Laten we die maximumcapaciteit dan ook benutten en stimuleer inderdaad de vraag, want dan volgt vanzelf het aanbod." In het Bouwbesluit moet voor nieuwbouw een soort 'bijmengverplichting' komen voor biobased bouwmaterialen, is zijn overtuiging.

Adema kan zich goed vinden in de woorden van Reinders. "We hoeven niet per se ergens anders opnieuw te beginnen met het opbouwen van ketens, maar kunnen aansluiten op dat wat al bestaat. HempFlax is een van die verwerkers en heeft ook schaalgroei nodig om zijn producten meer competitief weg te kunnen zetten in de markt," stelt hij.

Past goed in bouwplan

Voorafgaand aan de rondleiding door de HempFlax-fabriek bezocht de demissionair landbouwminister een vezelhennepperceel in het Groningse Wildervank. Daar vroeg hij aan aanwezige vezelhenneptelers onder meer naar hun argumenten voor het telen van het gewas. Bij akkerbouwer Otto Willem Eleveld in het Drentse Hooghalen past vezelhennep uitstekend in het bouwplan. "Het is een duurzaam en mooi gewas en je hebt geen last van ziekten en plagen. Ook het onkruid verstikt."

Volgens directeur Jaap Lingbeek van Schoorlemmer Landbouw in Nieuwe Pekela is vezelhennep wat betreft saldo concurrerend met graangewassen. "Daarnaast heeft het wat betreft voeding genoeg aan een basisgift met 130 kilo stikstof uit organische mest."

Bron: Nieuwe Oogst

Foto: Job Hiddink

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

Faay Vianen B.V.
Weekamp Deuren
Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven