Brabantse en Achterhoekse corporaties gaan woningen biobased isoleren

Brabantse en Achterhoekse corporaties gaan woningen biobased isoleren

Leestijd 3 min

Vijf Brabantse woningcorporaties hebben besloten om vaker biobased isolatiematerialen toe te gaan passen in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Eerder namen vijf Achterhoekse corporaties al hetzelfde besluit, met om mogelijk ruim 150 woningen biobased te isoleren.

In de regio West-Brabant willen de woningcorporaties Alwel, Laurentius, Stadlander, Thuisvester en Woonkwartier niet alleen de impact op het milieu van bouwmaterialen flink gaan verlagen, maar ook graag overstappen op biobased bouwmaterialen zoals vlas en hennep. Daarom hebben ze tijdens de vierde kennissessie ‘Van plant tot pand’ een zogeheten commitment verklaring ondertekend om vaker biobased isolatiematerialen in nieuwbouw- en renovatieprojecten te gaan toepassen.

De toepassing van biobased isolatiematerialen gaat al gebeuren tijdens de geplande renovatie en nieuwbouw in de periode 2024-2028. Desondanks is er in de eerste twee jaar sprake van een intentieverklaring, vanwege al gemaakte productieafspraken met bouwers. Na 2025 spreken de vijf corporaties hun daadwerkelijke inzet uit. Daarom ligt de intentie dit jaar op 5 procent en volgend jaar op 15 procent van de toepassing. In 2026 gaat het om 35 procent, in 2027 om 70 procent en in 2028 om 100 procent van de toepassing.

Ook hebben ze hun commitment uitgesproken over de prijsontwikkeling. Dit jaar mogen de prijzen van biobased isolatiematerialen maximaal 8 procent hoger zijn dan traditionele (isolatie)materialen. In 2026 ligt dit percentage op 4 procent en in 2028 moet de maximale prijs gelijk zijn als de prijs van traditionele (isolatie)materialen.

De kennissessie ‘Van plant tot land’ is een initiatief van onder meer het landelijke transitieprogramma Building Balance, Rabobank, Circulair Bouwen Zeeland en het samenwerkingsverband Regio West-Brabant (RWB). Dominique Hopmans, bestuurlijk trekker Circulair Economie van RWB: “Door het commitment van woningcorporaties geven we, via een gegarandeerde afzet van biobased isolatiemateriaal, een boost aan de nieuwe, schone economie.” Daarnaast hoopt RWB dat West-Brabant een sleutelrol gaat spelen in het telen en produceren van bouwmaterialen. Zo beschouwt ze biobased (ver)bouwen als onderdeel van de circulaire economie in de regio, omdat RWB zich samen met partners uit het onderwijs, bedrijfsleven en gemeente zich hier hard voor maakt.

Achterhoek

West-Brabant is echter niet de enige regio waar woningcorporaties zich inzetten om woningen met biobased materialen te gaan isoleren. Eerder dit jaar zijn de Achterhoekse corporaties Wonion, Sité, Plavei, ProWonen en De Woonplaats tot een overeenkomst gekomen voor verschillende testprojecten met biobased isolatie. Als eerst start Wonion met het inblazen van het natuurlijke isolatiemateriaal stro in de daken van twee woningen. Voor de uitvoering van deze projecten zorgen Warmteplan, Takkenkamp en Prefab strobouw, zo laat de corporatie weten. Als dit goed en gecertificeerd blijkt te kunnen gaan, dan staan er vervolgens ruim 160 woningen met biobased isolatie op de planning.

Deze test is onderdeel van het samenwerkingsverband ‘Samen Biobased Bouwen’, dat weer onderdeel is van ‘Building Balance’. Het doel van het samenwerkingsverband is om de bouw, de boer en de industrie met elkaar te verbinden om ervoor te zorgen voor een gezamenlijk succes op het gebied van biobased bouwen. Het stro voor de testprojecten komt dan ook van Achterhoekse boeren. In totaal zijn tien boeren betrokken bij ‘Samen Biobased Bouwen’, die allen als rustgewas drie hectare zaaien. De eerste oogst staat gepland voor juni, zodat er genoeg voorraad is voor het eerste halfjaar van 2024.

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst
BO Akkerbouw
Building Balance

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven