Betaalbare biobased woningen in Crooswijk

Betaalbare biobased woningen in Crooswijk

Leestijd 2 min

KAW Architecten ontwikkelt een houtbouwconcept voor complexe locaties in Rotterdam. Op verschillende inbreidingslocaties in Oud-Crooswijk gaan hier biobased woningen uit voortkomen.

Het doel is betaalbare woningen in de sociale en middenhuur te realiseren voor huidige en toekomstige bewoners van de Rotterdamse wijk.

Met het woonconcept ‘Natuurlijk Crooswijk’ wil KAW betaalbare, duurzame en gezonde woningen neerzetten op verschillende plekken in de wijk. Naast dat hout minder schadelijke stoffen uitstoot tijdens de bouw dan bijvoorbeeld beton of steen, voorziet het ook in oplossingen tegen hittestress, het opslaan van regenwater en het investeren in biodiversiteit. Ook zijn houten woningen flexibeler in te zetten. KAW hoopt in samenwerking met woningcorporatie Havensteder en Slokker Bouwgroep aan een duurzamer en aantrekkelijker leefklimaat bij te dragen in de Rotterdamse wijk.

Aantrekkelijke leefomgeving

De extra woonruimte die KAW ontwikkelt gaat worden gebruikt om het woonaanbod te verbreden. De woningen worden voor het sociale segment en de middenhuur ingezet. Het idee is dat bewoners die in Croowsijk willen doorgroeien, dat ook kunnen.

Omdat parkeergelegenheid nu nog dominant is in de openbare ruimte, stelt KAW in samenwerking met de gemeente Rotterdam een integraal stedenbouwkundig plan op. De verbetering van de openbare ruimte speelt hier een grote rol.

De bouw wordt stapsgewijs uitgevoerd op de verschillende locaties. Sommige daarvan worden helemaal opnieuw gebouwd, waar mogelijk wordt gerenoveerd. Bouwplaatsen blijven op deze manier klein, waardoor de impact ook minimaal blijft. Zo worden sociale banden niet verstoord, is het idee.

Ruimte zat

KAW heeft eerder zo’n maatwerkaanpak toegepast in de Vogeltjesbuurt in Tilburg. De ervaring die hier bijna tien jaar geleden is opgedaan, wordt nu toegepast in Crooswijk. Het bureau ziet wijkvernieuwing niet als één groot project dat in één keer uitgevoerd moet worden, maar als een geheel van deelprojecten. Zo is er ook meer ruimte om fouten recht te zetten en naar woonwensen van wijkbewoners te luisteren.

‘Natuurlijk Crooswijk’ vloeit voort uit KAW’s ‘Ruimte zat’- visie, waarbij het bureau heeft uitgezocht hoe wijken die aandacht nodig hebben een impuls kunnen krijgen door het toevoegen van woningen. Met de juiste strategie kunnen woningbouwverenigingen op die manier de komende tien jaar jaarlijks 60.000 woningen bouwen.

Bron: de Architect

Beeld: KAW

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst
BO Akkerbouw
Building Balance

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven