Nieuw en duurzaam landschap in de Achterhoek

Nieuw en duurzaam landschap in de Achterhoek

Leestijd 2 min

Welke mogelijke landschappen ontstaan er als we in de Achterhoek niet langer water zo snel mogelijk afvoeren maar proberen vast te houden zodat we in periode van droogte daar gebruik van kunnen maken? Welke rol hebben boeren, bouwers en bewoners hierin?

Dit waren enkele van de vragen waarop Biobased Creations samen met lokale bedrijven, beleidsmakers en onderzoekers antwoord hebben gezocht in het project Possible Landscapes Hoge Zandgronden - De Achterhoek.

Op 23 april presenteert Biobased Creations i.s.m. MooiNL en SamenBiobasedBouwen een verbeelding van de antwoorden in de vorm van een maquette installatie bij Wonion in Ulft. De installatie staat tot 28 mei bij Wonion. Daarna reist hij naar andere plekken in de Achterhoek en Nederland om gesprekken over duurzame gebiedsontwikkeling op hoge zandgronden te activeren.

Mogelijke landschappen verbeeld

Possible Landscapes Hoge Zandgronden - De Achterhoek vertelt verhalen over samenleven, bouwen en boeren in de Achterhoek, waarbij regeneratieve landbouw, agroforestry en biobased materialen centraal staan. Een belangrijke voorwaarde is een gezonde bodem, die voldoende water vasthoudt. De verhalen zijn gebaseerd op de perspectieven die zijn opgehaald bij een brede groep lokale stakeholders. Deze perspectieven zijn met verhaal en verbeelding omgezet in een prachtige maquette installatie die in samenwerking met ontwerpers volledig is gemaakt uit natuurlijke materialen.

Diverse schaalgroottes 

De bezoeker wordt op verschillende schalen meegenomen door de installatie. De eerste module presenteert op schaal 1:2000 een gebied van vijf kilometer doorsnee en toont de verschillende bodemtypen die kenmerkend zijn voor de Achterhoek, mogelijke gebiedsontwikkeling in de komende tien jaar en hoe dit gebied een zelfvoorzienend landschap zou kunnen zijn. De tweede module toont het coulissenlandschap van de toekomst (schaal 1:100), waarbij wordt toegelicht hoe alles samenhangt: een gezonde bodem als basis voor landschapsinrichting met strokenteelt en agroforestry in combinatie met waterbeheer en wonen in het landelijk gebied op een heringericht erf.

Possible Landscapes

Possible Landscapes Hoge Zandgronden - de Achterhoek maakt onderdeel uit van een meerjarig onderzoek van Biobased Creations naar de regeneratieve, rurale en urbane landschappen van vandaag en morgen. Een programma waarbij creatieven, per casus, met lokale stakeholders en partners werken aan nieuwe perspectieven die zowel economische als ecologische en sociale waarde toevoegen aan de leefomgeving. We werken steeds lokaal en samen met stakeholders uit de hele keten zoals boeren, verwerkers, bouwers en bewoners, maar ook beleidsmakers, ontwerpers en ecologen. Door verbeelding en verhalen maken we de mogelijkheden tastbaar in maquette installaties. Samen vormen deze installaties een expositie over de mogelijke toekomst van ons landschap. Dit is de tweede Possible Landscapes maquette, in 2023 presenteerde  Biobased Creations Possible Landscapes Vernat Hoogveengebied - De Peel op verschillende plekken in Nederland.

Daarnaast zijn verschillende kortere Possible Landscapes trajecten uitgevoerd in opdracht van o.a. Gemeente Maashorst en Gemeente Oirschot.Foto boven: Ton Cobelens

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

Building Balance
Faay Vianen B.V.
Weekamp Deuren
Boeren voor biobased bouwen

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven