Hoe Peter overstapte van koeien naar hennep

Hoe Peter overstapte van koeien naar hennep

Leestijd 3 min

Het begon als een grap toen de stal van Peter Voormeeren leeg kwam te staan. Vanwege zijn gezondheid moest hij stoppen als melkveehouder in Terwolde. "Zal ik dan maar hennep laten kweken in de lege stal?" Het pakte anders uit dan gedacht.

Peter Voormeeren (1969) moet nog altijd glimlachen om de gekscherende opmerking waarmee de bal aan het rollen ging. Door lichamelijk ongemak moest Peter noodgedwongen zijn honderd melkkoeien wegdoen op de IJsselhoeve waar zijn ouders ook boer waren. Hij liet zich niet uit het veld slaan en zocht naar alternatieven om zijn bedrijf over een andere boeg te gooien.

"Ik heb geen koeien meer, wel grond. Ik heb meer vertrouwen in grond in mijn bezit, dan euro’s op de bank. Dus ik heb gezocht naar manieren om mijn weidegrond rendabel te maken. Ook hecht ik eraan dat onze historische IJsselhoeve in de familie blijft."

De historische IJsselhoeve van Peter

"Met biobased bouwmaterialen kun je hele mooie dingen doen. Ik steek er graag mijn nek voor uit."

Hij ontwierp een combinatie van wonen op het platteland en vergroening van zijn landerijen met knotwilgen, boomgaarden, singels en heggen. Toen kwam hij op het idee om zelf vezelgewassen te gaan verbouwen, zodat hij zijn eigen bouwmaterialen zou kunnen gaan verbouwen. ‘Meer circulair, meer duurzaam en CO2-neutraal krijg je het niet. Op het gemeentehuis van Voorst waren ze enthousiast. Maar ik krijg de handen nog niet op elkaar voor de bouw van wat extra woningen. Want als ik biobased wil bouwen, neem ik meer risico en daar moet iets tegenover staan.’ 

Peter mikt op meer dan vijf woningen gemaakt van bouwmaterialen van zelfgekweekte hennep in Terwolde. Daarmee zou het voor hem rendabel kunnen worden. "Met biobased bouwmaterialen kun je hele mooie dingen doen. Ik steek er graag mijn nek voor uit."

De vaart erin

De boer uit Terwolde beseft dat het proces jaren geduld vergt. Toch houdt hij graag de vaart erin. Daarom is de eerste tien hectare hennep op zijn land een feit. Zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen groeit de hennep zo’n drie meter hoog. "Honderd dagen na zaaien is het oogstbaar. Dat gebeurt begin september."

Wordt je hennep niet stiekem van het land gejat om er wiet van te maken?

"Dat heeft geen zin, want deze hennep bevat amper THC, de bedwelmende stof in nederwiet. De Voedsel- en Warenautoriteit controleert bij steekproef de hennepvelden op THC-gehaltes. Als er teveel THC in zit, mag de vezelhennep niet langer op het veld staan."

Heb je meer plannen behalve hennepteelt?

"Misschien ga ik ook experimenteren met vlas of olifantsgras. En ik ben enthousiast om snelgroeiende bomen te telen van de paulownia, een Aziatische boomsoort die goed tegen hitte kan. Dat levert hout op. Hier denk ik over na."

Hennep is hip in IJsselvallei

Wie over de landwegen rijdt tussen Brummen en Welsum, ziet tussen weilanden en maisakkers opvallende gewassen die je niet meteen thuisbrengt. Het zijn proefvelden met hennep, sorghum, vlas en luzerne.

Sjoerd Elgersma van loonwerkersbedrijf Hofmeijer in Voorst nam hierin het voortouw. Hij besloot om te gaan experimenteren met nieuwe eitwitrijke gewassen in de IJsselvallei, die op een milieuvriendelijke manier worden geteeld. Dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Boeren konden zich bij hem melden en de belangstelling was zo groot dat dit jaar zestig hectare aan nieuwe teelten staat aan de Gelderse kant van de IJsselvallei.

Elgersma staat aan de wieg van Boeren voor Biobased Bouwen, een samenwerking van Waterschap Vallei en Veluwe en gemeenten Voorst, Brummen, Deventer, Epe en Apeldoorn. Doel is om akkerbouwers en melkveehouders in de stedendriehoek Zutphen, Deventer en Apeldoorn vezelgewassen te laten telen die als grondstof dienen voor bouwmaterialen. 

Bron: www.onzeijssel.nl

Tekst: Wim Eikelboom

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

Building Balance
Faay Vianen B.V.
Weekamp Deuren
Boeren voor biobased bouwen

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven