In de landbouwsector liggen voor de regio Groningen en Noord-Drenthe veel kansen om zich te ontwikkelen en te onderscheiden, bijvoorbeeld door biobased (bouw)materialen vlas en hennep te gaan telen.
Dit komt naar voren in de Economische Agenda voor Groningen en Noord-Drenthe. Decennialang heeft de landbouwsector in Groningen en Noord-Drenthe bijgedragen aan de brede welvaart door voedselzekerheid en de economische wederopbouw. Nog altijd is de sector van grote betekenis: ruim 70 procent van de totale oppervlakte van de regio is in gebruik als landbouwgrond. De sector staat echter wel voor een grote uitdaging om een duurzamer en weerbaarder voedselsysteem te ontwikkelen.
De Economische Agenda zet in op het ontwikkelen van langere, regionale waardeketens en kortere afzetketens. Deze ketens kunnen op verschillende manieren worden uitgebreid, bijvoorbeeld door het toevoegen van de teelt van nieuwe gewassen voor biobased (bouw)materialen als vlas en hennep, mede in relatie tot bijvoorbeeld de isolatieaanpak. Deze aanpak is een van de maatregelen van het programma ‘Nij Begun’ om te zorgen voor aardgasvrije woningen in Groningen en Noord-Drenthe.
Thema’s
De landbouw is slechts een van de thema’s van de Economische Agenda van Nij Begun. De andere thema’s zijn duurzame energie, gezondheid, industrie en vrijetijdseconomie. Het doel van de agenda, een investeringskader voor de komende dertig jaar, is om aan te jagen, te stimuleren en geld beschikbaar te stellen om te zorgen voor een brede regionale welvaart in 2056. Voor de uitvoering heeft het kabinet de komende dertig jaar 100 miljoen euro per jaar en een eenmalige impuls van 250 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Gepubliceerd op
Permalink