CO2-handel op Amsterdamse woningmarkt

CO2-handel op Amsterdamse woningmarkt

Leestijd 3 min

Ballast Nedam Development heeft de CO2-credits voor woontoren Horizons gelanceerd. Met hulp van de Climate Cleanup Foundation werd voor de houten toren, genaamd Horizons, in de Sluisbuurt van Amsterdam een nieuwe standaard voor de bouw- en vastgoedsector neergezet.

Klimaatverandering tegengaan door te Bouwen

In samenwerking met de Climate Cleanup Foundation heeft Ballast Nedam Development een belangrijke stap gezet om CO2-opslag te stimuleren in haar woningbouwprojecten. Door het gebruik van biobased bouwmaterialen, zoals hout, hennep, en stro, wordt CO2 tijdens de groeifase van deze gewassen uit de lucht gehaald en voor meer dan 100 jaar opgeslagen als bouwmateriaal. Door een geldwaarde aan deze CO2-opslag te koppelen, kunnen klimaatpositieve bouwprojecten concurreren met projecten die vervuilende materialen, zoals traditioneel beton en staal gebruiken. Op deze manier komt er meer vraag naar biobased materialen, waardoor de biobased industrie kan opschalen. Dit zorgt voor een transitie van de complete bouwsector, die momenteel nog 11% van de wereldwijde CO2-uitstoot voor zijn rekening neemt, naar een sector die jaarlijks tonnen CO2 uit de lucht zal halen en zal opslaan. Op deze manier kan het bouwen van woningen klimaatverandering tegengaan.

CO2-lockdown voorkomen

Genoeg woningen bouwen binnen de grenzen van de planeet: het is dé uitdaging die de toekomst van de bouwsector gaat bepalen. Als we op dezelfde voet doorbouwen, is het CO2-budget voor de Nederlandse bouw al in 2027 op. Op dat moment kan de hele woningbouw stilvallen, net als tijdens de stikstofcrisis. Dit moet de bouw- en vastgoedsector voorkomen door meer te doen dan alleen uitstoot reduceren: klimaatpositief bouwen wordt de nieuwe norm. De bouw- en vastgoedsector is met 13 procent van de Nederlandse economie de perfecte motor om CO2 uit de atmosfeer te halen en langdurig op te slaan in biobased bouwmaterialen. Die kunnen ook nog eens in Nederland geteeld worden. Zo werken boeren en bouwers samen aan positieve klimaatimpact.

CO2-opslag berekenen

Om biobased bouwen op de kaart te zetten als betrouwbare en veelzijdige klimaatoplossing doet Ballast Nedam Development mee aan een onderzoekstraject van Climate Cleanup Foundation. In dit traject wordt de hoeveelheid opgeslagen CO2 in biobased gebouwen bepaald, gecertificeerd en financieel gewaardeerd op basis van Europese en internationale richtlijnen. Die CO2 zit dan meer dan 100 jaar opgeslagen in biobased materialen. Alleen bouwprojecten met een positieve invloed op biodiversiteit, gezondheid en circulariteit kunnen een certificaat voor CO2-opslag verkrijgen en een geldwaarde aan de CO2-opslag koppelen. Het geld wordt verdiend door de verkoop van (deel-)certificaten aan kopers die willen investeren in natuurvriendelijke, langdurige CO2-opslag, bijvoorbeeld ter compensatie van hun eigen onvermijdbare CO2-uitstoot. Alle transacties worden vastgelegd in een openbaar register, zodat elke euro daadwerkelijk naar opgeruimde CO2 gaat.

Horizons: Duurzaamheidsicoon

Horizons is de start van een nieuwe generatie gebouwen. Het ademt, denkt en voelt, net als de longen, het brein en het hart in het menselijk lichaam. Deze elegante en verfijnde systemen zijn in de natuur geëvolueerd, waarbij state-of-the-art technologie dit heeft vertaald naar de gebouwde omgeving. Horizons legt de stip voorbij de horizon en laat zien dat mens en natuur volledig in harmonie kunnen leven. Het is een duurzaam icoon voor de stad Amsterdam, voor Nederland en voor de rest van de wereld. Horizons heeft 63 middeldure huurappartementen en 61 koopwoningen.

Het ontwerp van Horizons Amsterdam in opdracht van Ballast Nedam Development is van de hand van Paul de Ruiter Architects en FLUX Landscape Architects.

Op de foto: Sacha Brons van Climate Cleanup (links) en Matthijs Weggemans van Ballast Nedam

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Faay Vianen B.V.

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven