Een bouwplan voor balans in de keten

Een bouwplan voor balans in de keten

Leestijd 2 min

Waarom leggen we transitieverplichtingen op aan agrariërs, maar blijft de bouwsector achter? Zij moet concrete stappen nemen en biobased bouwmaterialen van eigen bodem toepassen. Tijd voor verandering.

Overal in Nederland ontstaan agrarische netwerken, die zich bewust zijn van de noodzaak tot verandering. Met een ongekend enthousiasme nemen ze deel aan deze transitie en dragen ze verantwoordelijkheid voor de productie van natuurlijke grondstoffen, ten behoeve van de biobased bouweconomie.

De agrarische sector investeert volop en boerenbedrijven hebben heldere bouwplannen; jaarlijks wordt vóór 15 mei bij de RVO aangegeven welke gewassen, waar en hoeveel daarvan geteeld wordt. Die bouwplanregistratie geeft helderheid aan alle betrokkenen. Echter, waar de productie van direct toepasbare natuurlijke grondstoffen wordt omarmd door de agrarische sector, is er een cruciaal belang: om deze grondstoffen, die tal van economische en ecologische voordelen opleveren, in te zetten voor het maken van biobased bouwmaterialen. De bouwsector moet die omarmen.

Aansluitingen

Zonder goede balans in deze economische transitie laten we goedwillende agrariërs in de steek. Zeker wanneer blijkt dat de ambities van de agrarische sector en die van de bouwsector nog niet goed op elkaar aansluiten. Deze discrepantie leidt tot onzekerheid en staat de afgesproken doelstellingen in de weg.

En die doelstellingen zijn klip en klaar: we hebben een Grondstoffenakkoord, een Klimaatakkoord, een duidelijke duurzaamheidsopgave in de bouwsector, een belangrijke transitieopgave in de agrarische sector en sinds eind vorig jaar ook een Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Om die transities in te vullen en vraag en aanbod op elkaar te laten aansluiten is het tijd om te kantelen. Maar hoe?

Perspectief geven

Net zoals agrariërs hun bouwplannen kenbaar moeten maken, en ze keihard worden afgerekend wanneer ze deze onverhoopt niet (kunnen) nakomen, moet ook de bouwsector met het water voor de dokter komen. Van deze sector mogen we meer eisen dan alleen praatplaatjes en mooie ambities waar niemand hen vervolgens aan mag houden.

Zij moeten een belangrijke rol op zich nemen om de boerenstand het perspectief te geven wat zij verdient. Oftewel ook het opleveren van bouwplan voor 15 mei; wat gaan we bouwen, waar gaan we bouwen, hoe gaan we bouwen en welke natuurlijke grondstoffen uit Nederland gaan we daarvoor gebruiken? Een jaarlijks bouwplan van beide sectoren biedt helderheid, stimuleert de biobased bouweconomie en brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Het is een kwestie van geven en nemen. Als we van de agrarische sector transitieverplichtingen verwachten, moet ook de bouwsector haar verantwoordelijkheid nemen. Maak een bouwplan voor een bouwgarantie: samen uit, samen thuis!

Tekst: Loraine Westerneng

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Content Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven