Leestijd 3 min
Binnen de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen wordt een duurzame leefomgeving voor iedereen als doel aangehouden. Ketenpartners van de ketensamenwerking nemen je mee waarom zij versnellen op de route van plan naar pand. We laten Draisma Houtbouw aan het woord.
De bouw is nog steeds een van de grootste vervuilers, zowel direct al indirect. Dat dit zo niet langer door kan gaan weten ze bij Draisma Houtbouw in Apeldoorn al heel lang. Daarom zijn ze aangesloten bij de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen en omarmen zij de route van plant tot pand. Harry Knoors van Draisma: “Als we door willen bouwen moeten we materialen toepassen die niet of nauwelijks vervuilend zijn. Biobased materialen zijn voor ons dan de meest voor de hand liggende materialen, omdat ze geen CO2 uitstoten maar binden. Maar ook omdat biobased isolatiematerialen vaak beter presteren dan minerale isolatiematerialen, op punten als comfort en faseverschuiving.”
Biobased materialen
“Bij Draisma Houtbouw doen we de dingen altijd net iets anders”, vertelt Harry. “We bouwen al heel lang in hout en zoeken binnen dat productengamma de grenzen op. Dat niet alles in één keer kan veranderen, begrijpt iedereen. Maar de snelheid waarmee we dat bij Draisma Houtbouw doen is heel hoog, waarbij we de onconventionele aanpak niet schuwen. We kijken daarbij heel sterk naar andere industrieën, wereldwijde ontwikkelingen en met name naar onze omringende landen. Van de ontwikkelingen van onze buurlanden kunnen we ook vaak leren en snel mee veranderen. De communicatie is dan net wat makkelijker, waardoor we veel sneller het doel bereiken: het toepassen van biobased materialen in onze concepten.”
Digital twin
Digitalisering speelt in dit proces een zeer grote rol. Het stelt Draisma Houtbouw in staat om razendsnel digital twins te bouwen, om materialen en constructies te testen op prestaties. Zoals bij het project de Markthal van Apeldoorn. Ook het maken van digitale simulaties op energetisch gebied is een van de zaken waardoor het mogelijk is om veel sneller te beoordelen of bepaalde keuzes iets toevoegen. Maar ook om de voordelen te ontdekken van de toepassing van materialen of technieken. “Onze innovatieve insteek komt ons dan goed van pas, want je moet het juist vanuit een andere zienswijze benaderen om het verschil te maken,” zegt Harry.
Op dit moment worden er boven maaiveld alleen nog maar biobased materialen toegepast tenzij er geen vervanger voor dat materiaal beschikbaar is. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld glas en beglazingskit. Kosten zijn volgens Draisma Houtbouw daarbij geen drempel, want die zijn te beheersen door slim te construeren. “De voordelen die Draisma Houtbouw met deze aanpak behaalt zijn gezonde en comfortabele gebouwen, voor gezonde bewoners”, gaat Harry verder. “En niet onbelangrijk: een gezond leefmilieu, door toepassing van natuurlijke isolatie en een betere energie-efficiëntie met lagere kosten op korte en de lange termijn.”
Anders bouwen
Het motto van Draisma Houtbouw is ‘Duurzaam maar niet duurder’. Dat is volgens Harry mogelijk: “Doe de dingen anders en je ziet dat je aan de ene kant mogelijkheden binnen je budget krijgt, waardoor er ruimte ontstaat om tijdelijk duurdere materialen toe te passen. Deze materialen worden vervolgens door bredere en frequentere toepassingen goedkoper.”
Gepubliceerd op
Permalink