Woning verduurzamen met natuurlijke materialen

Woning verduurzamen met natuurlijke materialen

Leestijd 3 min

EvidentBouw past inmiddels zo’n acht jaar ecologische materialen toe in nieuwbouw- en renovatieprojecten. In Zeist verduurzaamt het Zeister bedrijf woningen met natuurlijke materialen, zoals houtwol en schapenwol. “De bewoners zijn blij met het gebruik van de natuurlijke materialen.”

Nadat de opdrachtgevers hadden besloten om te verhuizen naar een levensloopbestendige woning in de bosrijke omgeving van Zeist, namen ze contact op met architect Hein Warnaars. De woning uit de jaren twintig van de vorige eeuw had namelijk een flinke renovatie en een verduurzamingsslag nodig. Het architectenbureau zocht een plaatselijke aannemer en kwam uit bij EvidentBouw. “Sinds zo’n acht jaar richten we ons op damp-open bouwen met ecologische bouwmaterialen”, vertelt Jesse Noordermeer van het Zeister bouwbedrijf. “Mede dankzij onze opgedane ervaringen zijn we inmiddels specialist op het gebied van dampopen isoleren en luchtdicht bouwen.” De meeste opdrachten krijgt EvidentBouw dankzij mond-tot-mondreclame, zegt zijn collega Dennis van de Kant. “We staan voor onze kwaliteit van werken en voor de bouwmaterialen die we gebruiken. Maar uiteindelijk zijn het met name de positieve ervaringen van onze klanten, die ons de meeste bouw- en renovatieprojecten bezorgen.”

Natuurlijke isolatiematerialen

Aangezien voor de woning in Zeist een flinke verduurzamingsslag nodig was, hebben de opdrachtgevers en EvidentBouw samen overlegd over het traject en de impact hiervan. Hiermee begon het bedrijf in augustus 2022, ruim voordat de werkzaamheden in februari 2023 van start gingen. “Allereerst wilden we de woning volledig gaan strippen, om hem daarna optimaal luchtdicht en damp-open te verbouwen. Een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt ervoor dat het huis genoeg frisse lucht krijgt”, geeft Noordermeer aan. “Alle kieren tussen de wanden en de plafonds en vloeren hebben we met schapenwol geïsoleerd. Dit materiaal is daar uitermate voor geschikt. We hebben de opdrachtgevers laten voelen aan dit natuurlijke isolatiemateriaal en hen de isolerende werking ervan toegelicht. De bewoners zijn natuurliefhebbers en waren blij met het gebruik van natuurlijke materialen.”

Het platte dak van de entree, bijkeuken en woon- en eetkamer wordt bedekt met sedum, dat niet alleen isoleert maar ook water goed vasthoudt. In overleg met de bewoners heeft het bedrijf besloten om de buitengevel op een bijzondere manier te bekleden. “We hebben hier biologische finish op aangebracht, die onder meer bestaat uit een natuurlijke schimmel die het hout beschermt. Door de schimmel te voeden met een natuurlijke olie, krijgt de buitengevel een zwarte kleur. Als de schimmel de voedingsstoffen in de olie volledig heeft opgegeten, wordt de gevel grijs. Zo weten de bewoners dat het tijd wordt voor een nieuwe behandeling met olie.”

Naar verwachting vindt de oplevering van de woning in de Zeister bossen rond de kerstdagen van 2023 plaats. Dit is niet het eerste bouwproject waaraan EvidentBouw met ecologische bouwmaterialen heeft gewerkt. Al eerder renoveerde het bedrijf een monumentaal pand in Baarn, waarvan het buitenaanzicht behouden moest blijven. “We hebben hier dertien maanden aan gewerkt en het pand in maart 2023 opgeleverd. Ook dit gebouw hebben we dampopen gebouwd en met een houtwol-isolatie gezorgd voor het hoogste isolatielabel”, legt Noordermeer uit.

Overleg

Om ecologisch isolatiemateriaal luchtdicht te verwerken, is het volgens Van de Kant cruciaal om samen met de installateurs op te trekken. “We moeten dit samen in goed overleg doen. Gelukkig werken we al langer samen met enkele vaste installatiebedrijven, die inmiddels uitstekend weten waarop ze moeten letten.” Daarnaast hoopt hij dat op korte termijn een ecologische vervanging komt voor gipsplaten. “Een gipsplaat is vooralsnog moeilijk te vervangen. Een houtwolplaat komt het dichtst in de buurt, maar is veel beperkter af te werken”, aldus Van de Kant.

Jan-Willem van Groep van Building Balance reageert: 

“De bouw zal steeds meer moet overschakelen naar het gebruik van biogrondstoffen voor bouwmaterialen. De koplopers doen dat al. Deze aannemer laat zien dat het gebruik van biobased materialen niet zomaar omschakelen is van het ene materiaal naar het andere. De eigenschappen van deze materialen vragen ook om een nieuwe bouwpraktijk. Dat komt mooi naar voren in dit interview. Goed ook om uit te leggen dan dampopen en luchtdicht begrippen zijn die bij elkaar horen. Zaken die door leken nog wel een worden verward. Ik had nog wel wat meer willen horen over de installaties. De ervaring die ik heb is dat er bij het gebruik van biobased materialen vaak ook flink bespaard kan worden op installatiekosten. Lichte gebouwen met isolaties die in staat zijn om een flinke tijd warmte tegen te houden, kunnen in combinatie met zonwering zonder koeling uit de voeten en hoeven bij het verwarmen van het gebouw ook niet eerst de koude constructie te verwarmen.

Over dat schapenwol valt ook nog wel wat te zeggen. Geen kwaad woord over het materiaal an sich, maar we hebben in Nederland veel te weinig (afval)wol – voor nog geen 2.500 huizen – om daar een rendabele fabriek op laten draaien. Meer schapen is ook geen optie. Naar mijn idee hebben we al te veel van die methaan emitterende beesten langs de weg lopen. Ze zijn echt niet nodig om bermen te onderhouden.”

Beeld: EvidentBouw

Tekst: Tim van Dorsten

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

Faay Vianen B.V.
Weekamp Deuren
Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven