Wintervlas is de toekomst voor de vlastelers

Wintervlas is de toekomst voor de vlastelers

Leestijd 1 min

Omroep Zeeland interviewt vlasbewerker Sven Bruijns uit Sint Jansteen. Vlasboeren stappen steeds meer over op wintervlas. Door de klimaatverandering vriest het in de winter minder vaak en zijn er in het voorjaar vaker langdurige droge periodes, terwijl er juist minder zoet water voorhanden is om te beregenen. Allemaal factoren waardoor het gunstiger wordt om wintervlas te telen in plaats van zomervlas.

Zeeuwse vlasboeren maken de balans op na een zeer droog voorjaar. De oogst blijkt mager. "We hebben een stuk minder opbrengst", zegt vlasbewerker Sven Bruijns uit Sint Jansteen. De iets nattere weken in juli hebben niet geholpen. Na de langste dag rijpt het gewas alleen nog, maar het groeit niet meer.

Schrale stengels

Op grote delen van de vlasvelden zijn de stengels schraal, klein en hebben weinig zaad. Een deel is nauwelijks opgekomen. "Ongeveer een derde van het vlas staat er slecht bij", vertelt Bruijns. "Op sommige akkers is de opbrengst zo slecht, dat oogsten amper de moeite is."

Wie aan zoet water kon komen, had geluk

Van oorsprong is Zeeland een belangrijke regio voor de teelt van vlas, maar zoet water is in toenemende mate een probleem. Veel boeren kunnen niet beregenen omdat het slootwater brak is. Zij die wel beschikking hebben over zoet water hebben geluk.
Omdat de vraag naar vlas groot is, ligt de prijs momenteel hoog. Sommige boeren hebben flink geïnvesteerd in zoet water. Zo hebben telers op Schouwen-Duiveland water aan laten voeren uit Brabant. Dat is nog niet eerder voorgekomen.
Sven Bruijns teelt samen met akkerbouwers in Zeeuws-Vlaanderen 300 hectares vlas. "In de afgelopen vijf jaar hadden we drie keer grote droogte in het voorjaar." Daarom stapt hij over op het telen van wintervlas. "Ik heb dit jaar 30 procent wintervlas, volgend jaar wordt dat 80 tot 100 procent."

Klimaatverandering is grote uitdaging

Wintervlas wordt al in oktober gezaaid en heeft een voorsprong op het zomervlas dat pas in april wordt gezaaid. Het kan eerder worden geoogst en heeft minder te lijden van langdurige droge periodes in het voorjaar. "Met wintervlas is het groeiseizoen langer, de beworteling veel beter en de kieming makkelijker. Als het in het voorjaar snel droog wordt, heeft wintervlas daar minder last van door de flinke wortelmassa."
Nadeel is dat wintervlas slecht tegen strenge vorst kan. Vier jaar geleden is veel wintervlas kapot gevroren. De meeste boeren verdelen daarom het risico over zomer- en wintervlas. Volgens Bruijns is wintervlas vooral geschikt in kustgebieden. "Het is gevoeliger voor vorst dan zomervlas. Zo is in Flevoland de kans op vorst groter. Omdat je daar goed kunt beregenen, zou ik in dat gebied niet snel voor wintervlas kiezen."
Bron en foto-credits: omroep Zeeland (https://www.omroepzeeland.nl/). 
Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

Building Balance
Faay Vianen B.V.
Weekamp Deuren
Boeren voor biobased bouwen

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven