Boer en bouwer willen gezamenlijk 'bouwplan'

Boer en bouwer willen gezamenlijk 'bouwplan'

Leestijd 5 min

LLTB organiseerde met haar partners van het Platform Nieuwe Teelten op 30 maart haar tweede symposium op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Projectleider Patrick Lemmens blikt terug.

Na in september 2022 uitvoerig de mogelijkheden te hebben belicht voor de teelt (en afzetmogelijkheden) van eiwitgewassen was het nu de beurt aan Vezelgewassen. Gewassen die primair gericht zijn op het produceren van (cellulose-)vezels ten behoeve van de non-food industrie en dan met name voor de bouwsector. 

Dat biobased bouwen momenteel booming is behoeft geen betoog. De hamvraag tijdens het zeer druk bezochte symposium was dan ook of de huidige hausse aan ontwikkelingen en ideeën daadwerkelijk gaat leiden tot nieuwe duurzame ketens of dat op korte termijn zal blijken dat het toch loze beloftes zijn. Een antwoord hierop is niet met zekerheid te geven maar algehele beeld tijdens de bijeenkomst was dat de doorbraak voor deze unieke verbinding tussen sectoren daadwerkelijk op handen is.

De huidige omstandigheden zorgen ervoor dat er plots unieke mogelijkheden lijken te liggen voor het integreren van (de teelt van) vezelgewassen in specifieke agrarische situaties (rustgewas danwel extensivering) en deze te combineren met toepassing ervan in de bouwsector.

Ondanks dat al meerdere jaren duidelijk is dat de technische mogelijkheden voor verwerking van dergelijke gewassen tot bouwmateriaal groot zijn, leek de bouwsector lange tijd toch erg traditioneel en slechts beperkt mee te gaan in deze transitie. Juist hier lijkt verandering in gekomen te zijn. Zeker nu toonaangevende partijen uit de bouwsector hun pijlen gericht hebben op circulaire bouwmaterialen die waar mogelijk gebruik maken van biobased grondstoffen. Het feit dat er gedurende het symposium maar liefst 170 deelnemers, goed verdeeld over de diverse sectoren, zich lieten informeren over de ontwikkelingen laat zien dat er grote kansen zijn voor het ontwikkelen en opschalen van ketenprojecten.

Het programma van het symposium begon met een warm welkom door dagvoorzitter Martine van der Meijden, gevolgd door een vurig betoog van Peter van Dijck, hoofdbestuurder van de LLTB. Hij beschreef zowel de noodzaak voor alternatieve verdienmodellen voor de landbouw als de kansen die de landbouw biedt voor verduurzaming van de maatschappij door het produceren van alternatieve grondstoffen. Dit zette meteen de toon voor het inhoudelijke programma.

Verbinding

Een programma waarin verbinding centraal stond. Verbinding tussen de potentiële telers van vezelgewassen en de eventuele verwerkers en gebruikers (agro en bouw). Maar ook verbinding tussen Platform Nieuwe Teelten en Building Balance. Platform Nieuwe Teelten zal voor wat betreft het stimuleren van vezelgewassen voor de bouwsector de handen in elkaar slaan met Building Balance om gezamenlijk te komen tot nieuwe regionale ketens én daadwerkelijke mogelijkheden voor opschaling.

Platform Nieuwe Teelten focust hierbij met name op de agronomische aspecten en de eerste verbinding met regionale marktpartijen. Centraal staat daarbij het ontwikkelen, samenbrengen en delen van kennis (bijvoorbeeld op het gebied van teelt-, oogst-  en raskeuze). Hierbij wordt uitgegaan van het verenigen van geïnteresseerde telers in gewasgroepen waarin gezamenlijk de vele (teelt- en markt-) uitdagingen worden opgepakt. Building Balance voegt hieraan de kennis van en voor de bouwsector toe en verzorgt de specifieke verbinding naar bouwbedrijven, ketenpartijen en corporaties. 

Na de eerste twee pitches, die duidelijk maakten dat de landbouw verder kijkt dan alleen maar bouwtoepassingen (circulaire substraten!) en actief ontwikkeld aan een zeer breed spectrum aan gewassen (waaronder ook brandnetel), betrad Jan Willem van de Groep het podium. Als grondlegger van Building Balance en inspirator van de hele keten presenteerde hij tot in het diepste detail zowel de visie op verbinding tussen agro en bouw ( Nederland kan van het slot door biobased bouwen!) alsook details van de in ontwikkeling zijnde concrete verdienmodellen. Een indrukwekkend overzicht van concrete voorbeelden van ketens, berekeningen van business-cases.

Business-cases en nieuwe ketens komen niet vanzelf tot stand. Diepgaande samenwerking op alle fronten is noodzakelijk om van een ‘mogelijke marktkans’ tot daadwerkelijke business te komen. Rob Bogaarts lichtte de rol van Building Balance daarbij verder toe. Een intensieve begeleiding van de mogelijke ketenpartners om uiteindelijk gezamenlijk te komen tot een haalbaar en schaalbare samenwerking. In samenwerking met Platform Nieuwe Teelten zal deze aanpak ook worden vertaald naar Limburg.

Na nog een zestal nieuwe pitches, specifiek richtend op enkele kansrijke gewassen voor bouwtoepassingen, kwam het agrarisch verdienmodel weer aan bod. Lars Hillewaere van LTO Bedrijven / Carbon Farmers gaf een update over de stand van zaken met betrekking tot het verwaarden van vastgelegde CO2 in de keten. Juist de langdurige vastlegging in (bouw)materialen lijkt kansen te bieden op een aanvulling binnen het verdienmodel. Binnen LTO Nederland wordt momenteel aan verdere uniformering van de aanpak alsmede de vertaalslag naar de teler zelf gewerkt.

Alvorens er uitgebreid mogelijkheden waren om van gedachten te wisselen was er veel aandacht voor een interactieve panelsessie met deelname van Peter van Dijck (LLTB), Sjaak Berden (LIOF), Ron Vanlier (Rabobank) en Jan Willem van de Groep (Building Balance). Tot veel discussie leidde dit gesprek niet. Het beeld was duidelijk: Door een unieke samenwerking en verbinding tussen boer en bouw kunnen we hier iets moois mee gaan bereiken.’

Platform Nieuwe Teelten neemt in dit kader samen met Building Balance verder het initiatief om in Limburg partijen te mobiliseren en tot nieuwe ketens te komen. Voor meer informatie of als u bijvoorbeeld de presentaties en/of pitches van het symposium wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Patrick Lemmens, projectleider LLTB, [email protected].

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

Weekamp Deuren
Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst
BO Akkerbouw

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven