Leestijd 2 min
Brandveiligheid wordt vaak genoemd als knelpunt voor houtbouw in combinatie met biobased isolatiemateriaal. Over brandgedrag van biobased isolatie is nog weinig kennis beschikbaar, en dat remt grootschalige toepassing. Nieman heeft nu informatie over brandvoortplanting en brandwerendheid uit internationale kennis vertaald naar de Nederlandse bouwpraktijk en in een rapportage gebundeld. En het blijkt dat er al veel kan!
Een belangrijk knelpunt voor opschaling van biobased woningbouw is - of lijkt - brandveiligheid. En in het verlengde daarvan verzekerbaarheid. De vragen zijn daarbij:
In welke situaties kunnen houtbouw en biobased isolatie al worden toegepast? In welke situaties zijn er oplossingen voorhanden, zoals een beschermende plaat, overdimensionering of gevelcompartimentering? Voor welke situaties zijn brandtests gewenst? In hoeverre kunnen we internationale kennis vertalen naar de Nederlandse bouwpraktijk?De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft voor het Transitieteam Circulaire Bouweconomie deze vragen neergelegd bij Nieman. En de vragen zijn uiteraard ook belangrijk voor PIANOo Buyer Groups, Lente-Akkoord 2.0 en City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen.
Nieman heeft onderzoek gedaan naar twee aspecten:
de bijdrage van het isolatiemateriaal aan de brandvoortplanting over een oppervlak, voor verschillende gevelsystemen, geventileerd en ongeventileerd, en met verschillende brandklassen; de invloed van het isolatiemateriaal op de brandwerendheid (0-20 minuten, en 30-60 minuten) van een scheidingsconstructie tussen ruimten, met verschillende breedtematen, en voor wanden, vloeren, plafonds en daken.Wat blijkt? Er is veel mogelijk. In veel situaties kan nu al biobased isolatiemateriaal brandveilig worden toegepast. Met name over cellulose- en houtvezelproducten is veel kennis beschikbaar. Het rapport geeft oplossingsrichtingen voor gevels, binnenwanden, vloeren, woningscheidende wanden en daken, zowel in HSB- als CLT-bouwconstructies. En voor diverse biobased materiaalsoorten: cellulose, grasvezel, hennep, houtvezel, katoen, schapenwol, stro en vlas. De toepasbaarheid volgt uit internationale kennis en extrapolatie daarvan naar de Nederlandse bouwpraktijk. Voor veel toepassingen van biobased bouwmaterialen is nog geen CE-markering of testresultaat beschikbaar, maar het rapport geeft onderbouwing die bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor een gelijkwaardigheidsprocedure.
Om het toepassingsgebied van de andere biobased isolatiemateriaal verder te vergroten, zijn brandtesten nodig voor de Nederlandse marktconforme houtmaten. In het rapport worden suggesties gedaan voor diverse typen brandproeven op productniveau, op systeemniveau en op gevelniveau.
Bron: Rapport Brandveiligheid biobased isolatiematerialen | Circulaire Bouweconomie
Gepubliceerd op
Permalink