Leestijd 1 min
RTV Oost interviewt Eric Versteeg van Twentse Bouwboeren en Loraine Westerneng van Building Balance over de de nut en noodzaak om boeren en bouwers samen te brengen.
"Boeren die geld verdienen met gewassen waar de bouwsector huizen van bouwt. Ik geloof dat dit kan en dat in Overijssel grond geschikt is voor bijvoorbeeld hennep en vlas. Maar er moet wel een goed verdienmodel tegenover staan, anders gaan boeren niet overstappen." Eric Versteeg van de Twentse Bouwboeren is overtuigd van de nut en noodzaak om boeren en bouwers samen te brengen.
Bij de productie van gangbare bouwmaterialen zoals cement komt veel CO2 vrij, een broeikasgas. Die uitstoot moet drastisch omlaag. Daarom wordt door de bouwsector gezocht naar alternatieven om groener te bouwen. Een stap vooruit is stimuleren van teelt en gebruik van biobased bouwmaterialen. Dat zijn bouwmaterialen die ecologisch verantwoord zijn geteeld en hernieuwbaar zijn, zoals hout, hennep, vlas of olifantengras. Deze teelten helpen om de bodemstructuur te verbeteren en de stikstofuitstoot te verminderen en houden juist koolstof vast.
Volgens Versteeg een win-win situatie voor boeren, bouwers en onze leefomgeving. In Twente is binnenkort een informatie bijeenkomst om 'bouwboeren' enthousiast te maken deze gewassen te gaan telen.
Loraine Westerneng (foto) van Building Balance legt in Bij Oost Vandaag uit dat er al gewassen worden geteeld, maar dat het nog niet op hele grote schaal gebeurt. Het concept van Land tot Pand wordt gesteund door de overheid. "De noodzaak is er, we hebben een klimaatopgave, een stikstofopgave, we willen de biodiversiteit en onze waterkwaliteit vergroten. Dat kan met dit soort gewassen. Door samenwerking te zoeken, van Land tot Pand, van boer tot woning, dragen we met elkaar bij aan oplossingen."
Lees en kijk verder op: Huizen maken van Overijssels gewas, Twentse Bouwboeren brengen boer en bouwer bij elkaar - RTV Oost.
Links
Gepubliceerd op
Permalink