De toepassing van biobased materialen, in nieuwbouw- en renovatieprojecten stond centraal tijdens een workshop op dinsdag 14 mei. Partijen uit de complete bouwketen stelden praktische vragen rondom het bouwen met biobased materialen en kregen bruikbare handvaten.
Arjan van Drimmelen, Commercieel Manager van Van Drimmelen Groep, gaf een introductie op biobased bouwen en de ontwikkelingen in de markt. Steeds meer organisaties werken en bouwen klimaatbewust en daardoor neemt de vraag naar biobased en ecologische bouwmaterialen enorm toe.
De verwachting is dat ook het aanbod van (nieuwe) biobased materialen en producten in aantallen groeit. Kennis over een goede toepassing van natuurlijke bouwmaterialen wordt dus steeds belangrijker. Om daar met elkaar stappen in zetten, wordt de workshop Biobased Bouwen voortgezet als reeks regionale bijeenkomsten.
In het veld
Vervolgens gaf moderator Atto Harsta van Building Balance inzicht in welke biobased materialen beschikbaar zijn en wat er allemaal al kan, aan de hand van verschillende biobased bouwprojecten. Volgens hem is duidelijk dat we anders te werk moeten gaan, willen we 900.000 woningen bouwen en 6 miljoen woningen isoleren.
Atto geeft aan dat een biobased-route op een duurzame manier in de behoefte aan bouwmaterialen voorziet: CO2 wordt vastgelegd en het draagt op verschillende manieren bij aan een gezonde leefomgeving. Daarna liet hij zien wat er, bijvoorbeeld wat betreft certificering, nu al mogelijk is met biobased materialen.
Renovatieproject
Joost van der Waal van Isoleer Bewust gaf veel praktische voorbeelden én interessante lessen uit actuele renovatieprojecten. Zo is het niet verstandig om meerdere lagen isolatie te gebruiken in een plat dak. Dat vergroot de kans op ongewenste luchtzakken en daarmee inwendige condensatie. Er was ook veel aandacht en interesse voor dampopen constructies en het gebruik van folies.
Biobased constructies
Jan Willem van Engen van Bouwbedrijf Van Engen vertelde over drie van hun (biobased) nieuwbouwprojecten, in zowel woning- als utiliteitsbouw. Hij gaf zijn visie op de samenstelling van het bouwteam. Maar ook op de bouwfysica en constructieve details van biobased materialen in de vloeropbouw, wand, gevel en dak. Hij besprak de mogelijkheden van dampopen bouwen en van biobased materialen in de afbouw.
Antwoorden uit de zaal
De hele middag door was er interactie met de zaal. Zo werden er met Mentimeter verschillende vragen gesteld en live beantwoord en besproken. Er bleek vrijwel evenveel interesse in renovatie als in nieuwbouw en ongeveer de helft van de bezoeker heeft al eens een biobased project uitgevoerd. Om meer biobased te gaan bouwen is er vooral behoefte aan kennis, certificering, informatie en voorbeeldprojecten.
Bekijk hier de presentaties. Bekijk de pagina op Building Balance voor het volledige artikel.
Bron: buildingbalance.eu, houd de agenda in de gaten om je in te schrijven voor andere interessante workshops.
Gepubliceerd op
Permalink