Leestijd 1 min
600 beleidsmakers en -uitvoerders vertellen hierin waar zij over struikelen en welke oplossingen goed werken. Allemaal hebben ze behoefte aan één ding: dat bewonersinitiatieven niet langer als uitzondering gelden, maar als onderdeel van een logische en structurele samenwerking: ‘Maak geen regels, maar regel het’.
Jitske Tiemersma, directeur van Katalys: “Het is duidelijk dat verandering in de lucht hangt. Er is een nieuwe dynamiek in opkomst tussen publiek, privaat en collectief. Om de kracht van lokale gemeenschappen tot volle bloei te laten komen, is het nodig dat organisaties rondom bewonersinitiatieven stoppen met hen te zien als een ‘pilot’ of als ‘pioniers’.
De beweging van actieve bewoners telt maar liefst 4,2 miljoen Nederlanders. Mensen die zich allemaal inzetten in en voor hun eigen omgeving. Zij vangen elkaar op, houden de wijk leefbaar en bieden klimaatverandering het hoofd. De professionals die stappen zetten om samenwerking met initiatieven te laten wérken, verdienen rugdekking. Initiatiefnemers en professionals hebben een gezamenlijke behoefte: maak geen regels, maar regel het!”
Openhartige gesprekken
Katalys sprak in het hele land ruim 600 direct betrokkenen, van ambtenaren tot wethouders, van wijkwerkers tot ervaren initiatiefnemers. De gesprekken gingen over de vraag: “Waar loop jij zelf tegenaan in jouw organisatie? En hoe los je dat op?” De resultaten van deze openhartige gesprekken, vergezeld van feiten en cijfers plus reflectie van deskundigen, brengt Katalys nu uit in de publicatie ‘ Ruimte maken, waar wachten we op? Samenwerken met bewonersinitiatieven’.
Gepubliceerd op
Permalink