Handboek biobased na-isoleren daken

Handboek biobased na-isoleren daken

Leestijd 1 min

Vanuit Building Balance werd het handboek ‘Biobased na-isoleren daken’ uitgebracht. Met in de publicatie tips, een stappenplan en 6 bouwdetails om duurzaam het dak na te isoleren met materialen van eigen bodem. In dit artikel vatten we alvast een aantal belangrijke punten voor je samen.

Het belang van dakisolatie van woningen is duidelijk: 30% van het warmteverlies in slecht geïsoleerde huizen vindt via het dak plaats. Daarnaast helpt een warme jas om je huis niet alleen in de wintermaanden om het behaaglijk warm te houden, maar zorgt het er in de zomermaanden voor dat de meest extreme hitte buiten blijft.

CO2 opslaan en comfort

Isoleren is mogelijk met biobased bouwmaterialen, waar verschillende voordelen aan kleven volgens het handboek: zo is er een lagere uitstoot van schadelijke broeikasgassen bij het produceren van de bouwmaterialen, en sla je met natuurlijke vezels als hennep en vlas juist CO2 op. Ook op het vlak van comfort zijn er positieve eigenschappen te melden. Zo nemen de vezels in ecologische isolatiematerialen damp op en worden synthetische toevoegingen tot een minimum beperkt.

Beschikbare materialen

Hoe pak je biobased na-isoleren van een dak dan aan? In het handboek vinden we een stappenplan. Ook komen materialen en gewassen naar voren die nu beschikbaar zijn: vlas, houtvezels, hennep, miscanthus, graanstro en gras. In de toekomst worden mogelijk nog andere materialen toegevoegd, gemaakt van andere gewassen zoals lisdodde, sorghum en zonnekroon.

Handboek lezen

Je leest meer in het handboek Biobased na-isoleren daken, hier te lezen.

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer artikel

Founding Partner

Rabobank

Partners

Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst
BO Akkerbouw
Building Balance

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven